keskiviikko 26. elokuuta 2015

Syrjäytyminen ja sen ehkäisy

Syrjäytymiseen voi johtaa useat erilaiset riskit ja elämäntapahtumat. Se määritellään yleensä ihmisen taloudellisten ja/tai sosiaalisten ongelmien olosuhteena.  Syrjätyessään ihminen erkaantuu esimerkiksi ulkoelämästä tai jostakin yhteisöstä, perheestään, ystävistään tai harrastuksistaan.Syrjäytymiseen on monenlaisia syitä, esimerkiksi: työttömyys, päihteidenkäyttö, liikuntarajoitteisuus, vammaisuus, köyhyys, opiskelupaikattomuus, läheisen kuolema tai sairastuminen. Syrjäytyneen siteet yhteiskuntaan ovat heikentyneet. Syrjäytyminen on yleensä tapahtumasarjojen seuraus. Esimerkiksi pelkästään palvelutaloon joutuminen ei välttämättä aiheuta syrjäytymistä, vaan takana voi olla yksi tai useampi tekijä.

Jokaisella yhteiskunnan jäsenellä on oikeus sosiaaliturvaan. Vanhusten sosiaaliturva koostuu sosiaali- ja terveyspalveluista sekä toimeentulo turvasta. Sosiaalipalvelut pitävät sisällään muun muassa päiväkeskukset ja -toiminnat, palveluasumisen, koti- ja tukipalvelut, vainhainkodit, ryhmäkodit ja hoitokodit. Terveyspalvelut taas sisältävät lääkäripalvelut, kotisairaanhoidon, päiväsairaalat, kotisairaalat, hammashuollon, lyhyt- ja pitkäaikais vuodeosastot sekä erikoissairaanhoidon.

Lähihoitajana voin ehkäistä syrjäytymistä asiakasryhmästä riippuen monellakin tapaa. Syrjäytymisen riskit voivat alkaa jo varhaisessa lapsuudessa, Koska syrjäytyminen on monen tapahtuman seuraus, voin lähihoitajana yrittää parhaani mukaan havaita riskejä syrjäytymiseen ja pyrkiä katkaisemaan syrjäytymisen etenemisen.

Tässä tehtävässä pohdin vanhusten syrjäytymistä ja sen ehkäisyä, koska koen vanhusten olevan itselleni mielenkiintoinen ja tuttu kohderyhmä.

Vanhuksella ikä tuo mukanaan entistäkin enemmän erilaisia riskitekijöitä. Esimerkiksi: sairastuminen, yksinäisyys, köyhyys, vammautuminen tai läheisen sairastuminen tai kuolema ovat mielestäni erityisesti kyseiselle asiakasryhmälle suuria riskitekijöitä syrjäytymiseen. Koen myös muuttuvan maailman aiheuttavan vanhuksille uusia haasteita ja sitä kautta avuttomuutta ja pelkoa. He ajautuvat tahtomattaan ulos työelämästä ja sosiaalisesta vuorovaikutuksesta. Monille esimerkiksi eläkkeelle jääminen voi aiheuttaa tekemisen puutetta, raha ongelmia ja yksinäisyyttä.

Sairastuessaan ihmisen sosiaalinen vuorovaikutus voi jäädä vähemmälle esimerkiksi liikuntakyvyn heikkenemisen takia. Ennen paikasta toiseen liikkuminen ja ihmisten näkeminen on voinut olla helpompaa, kun liikkuminen ei ole ollut vielä rajoitettua. On vanhoja pariskuntia, jotka ovat tottuneet elämään aina kaksin, toisen tehdessä ruoat ja toisen korjatessa talon. Martin vaimo kuolee ja hän huomaa ettei pärjääkään enää yksin, koska ei osaa tehdä ruokaa tai siivota. Martista tulee avuton ja hän tarvitsee apua. Ihmisen ollessa yksinäinen, jää sosiaalinen vuorovaikutus todella vähäiseksi. Ihmisen voi olla vaikea lähteä kotoaan, ja pikkuhiljaa hän voi alkaa syrjäytyä yhteiskunnasta.

Miten voin ehkäistä vahuksen syrjäytymistä lähihoitajana? Sen lisäksi, että pyrin itse auttamaan vanhusta, tulee minun myös osata ohjata vanhus erilaisiin paikkoihin mistä hän voi tukea saada. Hän voi hakea apua ja tukea itse, tai voin lähihoitajana auttaa häntä löytämään oikeanlaisia palveluja juuri hänelle. Jos vanhus ei itse koe olevansa syrjäytynyt, ottaisin asian varovasti aiheeksi. Pyrkisin auttaessani huomioimaan asiakkaan asuinpaikan, rahatilanteen ja elämäntilanteen. Miettisin mitkä palvelut olisivat hyviä juuri hänen kohdallaan niin sisällöltään kuin sijainniltaankin. Suomessa apua saa julkiselta sektorilta, johon kaikilla Suomen kansalaisilla on oikeus. Julkisen sektorin palvelut tarjoaa yleensä kaupinki tai kunta. On myös yksityinen sektori, jolta voi ostaa palveluita. Näiden lisäksi on niin sanottuja pienenkynnyksen palveluita tarjoava kolmas sektori. 

Julkinen sektori (esim, tässä tapauksessa helsingin kaupunki) tarjoaa muun muassa:
-Palveluasumista
-Terveydenhuolto palveluja
-Terveyskeskusten vuodeosastojen palvelut
-Helsingin kaupunki on kehittänyt erilaisia ohjelmia vamhusten syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Niitä ovat mm. Vanhustyön projekti, jossa kohderyhmänä ovat yli 65-v vanhukset. Lupaava hanke, joka on kotihoidon piirissä oleville vanhuksille  kehitetty ohjelma joka ehkäisee syrjäytymistä.

Yksityinen sektori tarjoaa esimerkiksi...:
-Maksullista terveydenhuoltoa
-Maksullista palveluasumista: Helsingissä esimerkiksi Helenan vanhainkotisäätiö, Wilhelmiina, Esperi...


Kolmas sektori, joka tarjoaa paljon erilaista tukea ja toimintaa, esimerkiksi:
-Helsinki Missio, joka tarjoaa vanhuksille paljon erilaista ilmaista tukea ja toimintaa.
Esimerkiksi keskustelu apua, kuuntelijaa, tukihenkilötoimintaa, senioriryhmiä, tukea ja apua arkeen keikkalaisen avulla, yhteislaulua... Myös Cecilia-talo on yksi suuri Helsinki Mission tarjoama palvelu, josta vanhukset voivat hakea asuntoja. Seniorikahvila on hyvä paikka tavata muita ikääntyneitä ja saada juttu seuraa.
-Kirkko tarjoaa paljon tukea ja apua ikääntyneille.
-Suvanto ry on yhdistys jonka tarkoituksena on on toimia turvallisen vanhuuden puolesta. Se kerää ja jakaa tietoa ja materiaalia ikääntyneisiin kohdistuvasta kaltoinkohtelusta ja väkivalta-asioista. Suvanto ry:llä on auttava ja neuvova puhelinpalvelu, ja he antavat asiantuntija ja neuvottelu apua. Yhdistys tarjoaa myös vertaistukea väkivaltaa kokeneille ikäihmisille ja järjestää asiaan liittyviä luento-, keskustelu-, ja koulutustilaisuuksia ja tapahtumia.

Lähteet:
www.kela.fi
www.helsinkimissio.fi
www.google.fi
www.thl.fi




1 kommentti:

  1. Samaa mieltä tuosta, että sosiaalinen kanssakäyminen voi huomattavasti vähentyä sitä mukaa, kun liikuntakyky heikkenee. Olemme itse suunnitelleet, että ostaisimme meidän isovanhemmille senioriskootterit, josko ne auttaisivta hieman. Pääsisi siten liikkumaan ja sosialisoitumaan.
    https://juro.fi/mallisto/

    VastaaPoista