keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Suomalainen yhteiskunta ja EU, miten voin vaikuttaa?

Suomen ja Euroopan unionin kansalaisella on useita eri tapoja vaikuttaa yhteiskuntaan. Helpoin vaikuttamisen  tapa on äänestäminen, täysi-ikäisellä on mahdollisuus äänestää sekä asettua ehdolle eduskunta- ja europarlamenttivaaleissa. Euroopan unionin kansalaisella on oikeus esittää vetoomus Euroopan parlamentille, tämä valitus tai pyyntö voidaan esittää mistä tahansa Euroopan unionin toimivaltaan kuuluvasta aiheesta. Parlamentin vetoomusvaliokunta päättää otetaanko valitus käsiteltäväksi.

Yleistyviä vaikuttamistapoja ovat erilaiset adressit ja kansalaisaloitteet. Adressin voi käytännössä laatia kuka tahansa, ja tarpeeksi nimiä kerättyään lähettää sen haluamalleen taholle. Kansalaisaloitteita voidaan tehdä kunnallisella, valtiollisella ja Euroopan unionin laajuisella tasolla. Aloitteen käsittelyyn vaaditaan usein tietty määrä allekirjoittaneita, esimerkiksi eduskunnan käsittelyyn menevään kansalaisaloitteeseen vaaditaan 50 000 allekirjoitusta.

Tilanteessa jossa tahtoisin vaikuttaa vaikkapa asiakkaitteni asioihin, kokisin itselleni helpoimmaksi ja luonnollisimmaksi tavaksi adressin tai äänestämisen. En usko, että veisin mitään asiaa muulla tavoin eduskuntaan asti, ainakaan yksin, vaikka eihän sitä koskaan tiedä. Muita tapoja vaikuttaa voisivat minun mielestäni olla esimerkiksi mielenosoituskin, hyvässä hengessä ilman ilki- tai väkivaltaa. Yksinkertaisesti sekin, että jakaa omia mielipiteitään ja keskustelee ihmisten kanssa, voi auttaa löytämään ihmisiä jotka ajattelevat samalla tavalla kuin itse. Yksilöiden mielipiteet leviävät yhteisöön, jolloin vaikuttaminen on laajempaa ja asioiden eteenpäin viemisen mahdollisuus moninkertaistuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti